dimecres, 16 de març del 2011

5è ANIVERSARI DEL TRASLLAT DE L'EXPOSICIÓ AL CASTELL DE CUBELLES


5 ANYS DEL TRASLLAT DEL CHARLIE RIVEL HALL A L’EXPOSICIÓ PERMANENT DEL PALLASSO CHARLIE RIVEL
Després dels treballs d’adequació realitzats en una de les sales del Castell dels Marquesos d’Alfarràs, la col•lecció es va traslladar. El 16 de març de 2006, i amb presència de diferents personalitats polítiques convidades a l’acte, s’inaugura oficialment el nou emplaçament que es bateja amb el nom d’Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel. Tots els objectes personals, les pintures i el vestuari del pallasso es traslladen a la nova sala, que creix i incorpora novetats, amb l’objectiu d’impulsar la seva promoció i difusió. S’incorporen d’altres objectes relacionats amb l’artista, com el quadre de la ballarina que va pintar la seva primera esposa, Carmen Busto, a partir d’una fotografia de Marie Louise Andreu, la germana d’en Charlie, més coneguda com la Nena.

La col•lecció també mostra un dels vestits artístics de la seva filla Paulina Schumann, que va ser una de les més prestigioses cavallistes de circ. El vestit es completa amb diversos premis i fotografies de l’artista. Com el que li va ser concedit, el passat 25 d’octubre de 2008 a Manresa, el Premi Nacional de Circ, que concedeix la Generalitat de Catalunya des de l’any 2005, i que Paulina, ha estat la segona de la nissaga Rivel, primer va ser el seu tiet Rogelio Rivel, a qui li han atorgat aquest guardó.

La nova sala, avui més amplia i lluminosa, ofereix el fons del pallasso d’una manera més acurada i en millors condicions. L’espai s’ha convertit en un espai molt dinàmic on els visitants descobreixen quan visiten l’exposició aquest gran artista. A través de diverses vitrines situades d’una manera ordenada i harmònica podem trobar un ampli recull de diplomes, medalles i condecoracions de l’artista. En un racó de la sala es projecta dins d’una màscara que simbolitza la cara del pallasso, dos documentals. La primera projecció recull diversos moments de les seves actuacions al circ, amb el suport sonor de la veu de l’artista. Mentre que la segona, relata íntegrament la biografia del pallasso, a través d’un repàs fotogràfic amb la veu en off que relata la vida i la història de l’artista, i que està a disposició del visitant en sis llengües.

L’Exposició Permanent disposa dels vestuaris més emblemàtics de l’artista. Des de l’americana, el bastó i el bombí de Charlot, un dels seus números més aplaudits sobre els trapezis baixos; passant pel vestit de la paròdia d’una cantant d'òpera; però, sense deixar la seva indumentària més coneguda, la samarreta vermella. De fet, la seva actuació més emblemàtica serà sempre la de la seva cadira i guitarra que l’acompanyava a tot arreu; i aquell udol característic, tendre i trapella alhora. Uuuh!

Sabies que..?


Sabies que Charlie Rivel va guanyar el primer premi en un Concurs d’imitació de Charlot?

Charlie Rivel va ser el pallasso català més popular i universal. Va fer riure i plorar generacions d’amants del circ amb el seu udol cèlebre. La seva imatge: vestit vermell, sabates grosses, i els seus instruments: cadira i guitarra el van convertir en un mite.

Un dels seus números més aplaudits és el de Charlot als trapezis baixos (llavors Josep Andreu es feia dir ‘Charlot Rivels’).

Un dia es va celebrar un Concurs d’Imitació de Charlot, on Charlie Rivel acompanyat de la seva filla Paulina es va presentar i va guanyar. La gràcia de tot això, és que el mateix Chaplin es va presentar en secret, i va participar. I va quedar tercer.

Va ser en el moment dels premis quan Chaplin li va preguntar: “M’imiteu vós o sóc jo, qui us imita?”