CHARLIE RIVEL


VOLS SABER MÉS DEL PALLASSO MÉS UNIVERSAL?


Vine a descobrir Charlie Rivel
CHARLIE RIVEL


Josep Andreu, més conegut amb el nom de Charlie Rivel, va néixer a Cubelles, el 23 d’abril de 1896 durant una gira dels seus pares; la funàmbula occitana Marie Louise Lasserre i el trapezista Pere Andreu, nascut al barceloní barri d’Hostafrancs.

La família passa a França i no en torna fins el 1913. Del 1915 al 1920, els Andreu-Lasserre regenten el circ Reina Victoria. Entre 1924 i 1935, els germans Charlie, Polo i René Rivels triomfen als millors locals d’Europa i Amèrica del Sud amb números de trapezi, acrobàcia i pallassos.

Un dels seus números més aplaudits és el de Charlot als trapezis baixos (llavors Josep Andreu es feia dir ‘Charlot Rivels’). Diu la llegenda que un dia Chaplin li va preguntar: “M’imiteu vós o sóc jo, qui us imita?” La paròdia d’una cantant d'òpera és també un referent del gènere, però la seva entrada emblemàtica serà sempre la de la cadira i la guitarra. I aquell Uuuh! característic, tendre i trapella alhora.

Segons Sebastià Gasch, el gest i el silenci de Rivel eren universals.

L’any 1954 va visitar per primer cop Cubelles i després va complir la promesa de tornar-hi. El 1969 s’hi va fer una casa i, ara, hi ha un carrer i un col•legi que duen el nom del pallasso. Charlie Rivel és Medalla d’Or i fill predilecte de la vila, que el 1980 li va erigir un monument.

Entre d’altres pel•lícules, va protagonitzar El aprendiz de clown, rodada a Cubelles el 1967 per Manuel Esteba, i és una de les tretze personalitats que Antoni Ribas retrata al documental Catalans universals (1978).

El 26 de juliol de 1983 moria a Cubelles un dels pallassos més grans de la història del circ, l’home que sempre deia que el seu tresor més preuat eren els somriures dels infants d’arreu del món.


Consulta aquest enllaç d'interès:

Llistat de llibres d'interès:
http://www.clubdepayasos.es/biblioteca.html 

TV3 - El geni del gest


Ven a descubrir Charlie Rivel
CHARLIE RIVEL

Biografía

Josep Andreu, más conocido con el nombre de Charlie Rivel, nació en Cubelles, el 23 de abril de 1896 durante una gira de sus padres; la funámbula occitana Marie Louise Lasserre y el trapecista Pere Andreu, nacido en el barcelonés barrio de Hostafrancs.

La familia pasa a Francia y no vuelve hasta 1913. Del 1915 al 1920, los Andreu-Lasserre regentan el circo Reina Victoria. Entre 1924 y 1935, los hermanos Charlie, Polo y René Rivels triunfan en los mejores locales de Europa y América del Sur con números de trapecio, acrobacia y payasos.

Uno de sus números más aplaudidos es el de Charlot en los trapecios bajos (entonces Josep Andreu se hacía llamar 'Charlot Rivels'). Dice la leyenda que un día Chaplin le preguntó: “¿Me imita usted o soy yo, quién os imita?” La parodia de una cantante de ópera es también un referente del género, pero su entrada emblemática será siempre la de la silla y la guitarra. ¡Y aquel Uuuh! Característico, tierno y revoltoso al mismo tiempo.

Según Sebastià Gasch, el gesto y el silencio de Rivel eran universales.

En el año 1954 visitó por primera vez Cubelles y después cumplió la promesa de volver. En 1969 se hizo una casa y, ahora, hay una calle y un colegio que llevan el nombre del payaso. Charlie Rivel es medalla de Oro e hijo predilecto de Cubelles, que en 1980 le erigió un monumento.

Entre otras películas, protagonizó El aprendiz de clown, rodada en Cubelles en 1967 por Manuel Esteba, y es una de las trece personalidades que Antoni Ribas retrata en el documental Catalanes universales (1978).

El 26 de julio de 1983 moría en Cubelles uno de los payasos más grandes de la historia del circo, el hombre que siempre decía que su tesoro más preciado eran las sonrisas de los niños de todo el mundo.

Sabies que..?


Sabies que Charlie Rivel va guanyar el primer premi en un Concurs d’imitació de Charlot?

Charlie Rivel va ser el pallasso català més popular i universal. Va fer riure i plorar generacions d’amants del circ amb el seu udol cèlebre. La seva imatge: vestit vermell, sabates grosses, i els seus instruments: cadira i guitarra el van convertir en un mite.

Un dels seus números més aplaudits és el de Charlot als trapezis baixos (llavors Josep Andreu es feia dir ‘Charlot Rivels’).

Un dia es va celebrar un Concurs d’Imitació de Charlot, on Charlie Rivel acompanyat de la seva filla Paulina es va presentar i va guanyar. La gràcia de tot això, és que el mateix Chaplin es va presentar en secret, i va participar. I va quedar tercer.

Va ser en el moment dels premis quan Chaplin li va preguntar: “M’imiteu vós o sóc jo, qui us imita?”