CASTELL DE CUBELLESEl Castell de Cubelles

El castell de Cubelles és una fortificació mil·lenària edificada sobre una antiga vil·la romana que es caracteritza per ser un dels principals senyals d’identitat del poble. Avui en dia, es troba en procés de restauració tot i que una part de les seves instal·lacions, fonamentalment la planta baixa, on es troben ubicades, l’oficina de turisme i l’exposició de Charlie Rivel,  i el segon pis- coneguda com a planta noble- ja es poden visitar i acullen diverses activitats i esdeveniments al llarg de l’any.

Documentat en 1041. Sembla que el primer propietari va ser Gombau de Besora qui ho va fer construir, encara que pertanyia als comtes de Barcelona. Alienat per Alfonso II en 1288 va ser venut a Gispert de Castellet. Durant el segle XIV va mantenir els seus drets la família     Castellbisbal. Després d'algunes altres alienacions, finalment en el segle XVII passa a pertànyer als Llupià, marquesos d'Alfarràs fins a l'actualitat. 

Aquest castell habitat presenta una gran torre adossada. En 1675 es va portar a terme una gran reforma dirigida per Fra Josep de la Concepció. És conegut com el casal del marquesos d'Alfarràs i s'aixecà sobre les restes del castell medieval de Cubelles. Destaca la torre, avui semicircular i el blasó amb l'escut d'armes dels últims propietaris, a la façana principal.

Entre 1994 i 1997, prèviament a la restauració de l'edifici es van efectuar unes excavacions arqueològiques que van constatar que l'antic castell estava construït damunt una antiga vil·la romana, de la qual en restaven uns dipòsits que foren reutilitzats com a soterranis; també es va constatar el basament d'una torre medieval de planta circular del XIII.

Restaurat de forma molt acurada és de propietat municipal i és possiblement l'edifici més singular de la població. 

Sabies que..?


Sabies que Charlie Rivel va guanyar el primer premi en un Concurs d’imitació de Charlot?

Charlie Rivel va ser el pallasso català més popular i universal. Va fer riure i plorar generacions d’amants del circ amb el seu udol cèlebre. La seva imatge: vestit vermell, sabates grosses, i els seus instruments: cadira i guitarra el van convertir en un mite.

Un dels seus números més aplaudits és el de Charlot als trapezis baixos (llavors Josep Andreu es feia dir ‘Charlot Rivels’).

Un dia es va celebrar un Concurs d’Imitació de Charlot, on Charlie Rivel acompanyat de la seva filla Paulina es va presentar i va guanyar. La gràcia de tot això, és que el mateix Chaplin es va presentar en secret, i va participar. I va quedar tercer.

Va ser en el moment dels premis quan Chaplin li va preguntar: “M’imiteu vós o sóc jo, qui us imita?”