divendres, 23 d’abril del 2010

SABIES QUE CHARLIE RIVEL VA NÉIXER UN DIA DE SANT JORDI?

Charlie Rivel va fer riure i plorar generacions d’amants del circ amb el seu udol cèlebre. La seva imatge: vestit vermell, sabates grosses, i els seus instruments: cadira i guitarra el van convertir en un mite. Enguany és celebra 114 anys del seu naixement.

I com ja és habitual celebrem, aquest proper diumenge, la Jornada de Portes Obertes de l’Exposició Permanent en honor del pallasso català més popular i universal, en Charlie Rivel.

Programa d'actes, diumenge 25 d'abril de 2010:  Vine a descobrir Cubelles




VOLS SABER MÉS D’EN CHARLIE?

Josep Andreu, més conegut amb el nom de Charlie Rivel, va néixer a Cubelles, el 23 d’abril de 1896 durant una gira dels seus pares; la funàmbula occitana Marie Louise Lasserre i el trapezista Pere Andreu, nascut al barceloní barri d’Hostafrancs.

La família passa a França i no en torna fins el 1913. Del 1915 al 1920, els Andreu-Lasserre regenten el circ Reina Victoria. Entre 1924 i 1935, els germans Charlie, Polo i René Rivels triomfen als millors locals d’Europa i Amèrica del Sud amb números de trapezi, acrobàcia i pallassos.

Un dels seus números més aplaudits és el de Charlot als trapezis baixos (llavors Josep Andreu es feia dir ‘Charlot Rivels’). Diu la llegenda que un dia Chaplin li va preguntar: “M’imiteu vós o sóc jo, qui us imita?” La paròdia d’una cantant d'òpera és també un referent del gènere, però la seva entrada emblemàtica serà sempre la de la cadira i la guitarra. I aquell Uuuh! característic, tendre i trapella alhora.

Segons Sebastià Gasch, el gest i el silenci de Rivel eren universals.

L’any 1954 va visitar per primer cop Cubelles i després va complir la promesa de tornar-hi. El 1969 s’hi va fer una casa i, ara, hi ha un carrer i un col•legi que duen el nom del pallasso. Charlie Rivel és Medalla d’Or i fill predilecte de la vila, que el 1980 li va erigir un monument.

Entre d’altres pel•lícules, va protagonitzar El aprendiz de clown, rodada a Cubelles el 1967 per Manuel Esteba, i és una de les tretze personalitats que Antoni Ribas retrata al documental Catalans universals (1978).

El 26 de juliol de 1983 moria a Cubelles un dels pallassos més grans de la història del circ, l’home que sempre deia que el seu tresor més preuat eren els somriures dels infants d’arreu del món.

Sabies que..?


Sabies que Charlie Rivel va guanyar el primer premi en un Concurs d’imitació de Charlot?

Charlie Rivel va ser el pallasso català més popular i universal. Va fer riure i plorar generacions d’amants del circ amb el seu udol cèlebre. La seva imatge: vestit vermell, sabates grosses, i els seus instruments: cadira i guitarra el van convertir en un mite.

Un dels seus números més aplaudits és el de Charlot als trapezis baixos (llavors Josep Andreu es feia dir ‘Charlot Rivels’).

Un dia es va celebrar un Concurs d’Imitació de Charlot, on Charlie Rivel acompanyat de la seva filla Paulina es va presentar i va guanyar. La gràcia de tot això, és que el mateix Chaplin es va presentar en secret, i va participar. I va quedar tercer.

Va ser en el moment dels premis quan Chaplin li va preguntar: “M’imiteu vós o sóc jo, qui us imita?”