dissabte, 11 de novembre del 2023

VINE A DESCOBRIR EL PATRIMONI CUBELLENC

Enguany, celebrem 40 anys que Charlie Rivel ens va deixar i 33 anys de la primera col·lecció dedicada pallasso cubellenc, el Charlie Rivel Hall. En motiu d'aquesta celebració l'Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel ha preparat una exposició temporal de fotografies i quadres del Fons d'en Charlie Rivel i el Fons de Paulina Schumann. L'exposició permanent de Charlie Rivel i la seva filla Paulina Schumann

L’exposició permanent, abans coneguda com el Charlie Rivel Hall, es troba a la planta baixa del castell de Cubelles, Es va inaugurar el juliol del 1990 i fins al moment no ha deixat de difondre aquest personatge que és una de les icones de Cubelles. L’espai organitza visites guiades, espectacles, tallers i activitats familiars al llarg de l’any, a banda de la Mostra anual de Pallassos de la vila.

Josep Andreu Lasserre, després conegut com a Charlie Rivel, va néixer el 23 d’abril de 1896 a la vila de Cubelles durant una gira dels seus pares que també es dedicaven al món del circ. Fou un pallasso que va fer riure diverses generacions i se’l reconeix amb el seu vestit vermell udolant a la lluna o amb la seva cadira i la seva guitarra dalt dels escenaris. L’exposició Permanent és un bon indret per conèixer i recordar aquest personatge que, encara a dia d’avui, emociona a petits i grans.

En aquest espai hi trobem el llegat d’aquest pallasso universal, fill predilecte de la vila, i s’hi exposen els seus vestits d’actuació, la guitarra i la cadira, així com una nodrida mostra de fotografies, programes d’actuacions, cartells i quadres de la seva activitat circense, vestits d’actuació i fotografies de la seva filla, Paulina Schumann. L’exposició també mostra els reconeixements internacionals obtinguts i la projecció de l’audiovisual del Charlie Rivel transmet la vivència dels seus espectacles als visitants.

Sabies que..?


Sabies que Charlie Rivel va guanyar el primer premi en un Concurs d’imitació de Charlot?

Charlie Rivel va ser el pallasso català més popular i universal. Va fer riure i plorar generacions d’amants del circ amb el seu udol cèlebre. La seva imatge: vestit vermell, sabates grosses, i els seus instruments: cadira i guitarra el van convertir en un mite.

Un dels seus números més aplaudits és el de Charlot als trapezis baixos (llavors Josep Andreu es feia dir ‘Charlot Rivels’).

Un dia es va celebrar un Concurs d’Imitació de Charlot, on Charlie Rivel acompanyat de la seva filla Paulina es va presentar i va guanyar. La gràcia de tot això, és que el mateix Chaplin es va presentar en secret, i va participar. I va quedar tercer.

Va ser en el moment dels premis quan Chaplin li va preguntar: “M’imiteu vós o sóc jo, qui us imita?”