divendres, 5 de juny del 2015

CIRC CONTEMPORANI CATALÀ: 40 ANYS (1975-2015), A CÀRREC DE JORDI JANÉ

CONFERÈNCIA I AUDIOVISUAL

Divendres 5 de juny de 2015
Conferència i Audiovisual "Circ contemporani català: 40 anys (1975-2015)" a càrrec de Jordi Jané. A les 19:30h a la sala d'actes de la parròquia. Organitza: Grup d'Estudis Cubellencs "Amics del Castell".

Circ contemporani català: 40 Anys (1975-2015), a càrrec de Jordi Jané.

Divendres 5 de juny, a dos quarts de 8 del vespre, a la sala d’actes de la Parròquia.
El circ contemporani és una modalitat d’espectacle que busca nous formats expressius a partir de les tècniques del circ tradicional. A Catalunya neix a mitjan dècada dels setanta del segle passat i actualment compta amb noranta companyies que actuen arreu del món. La xerrada recorre els quaranta anys del nostre circ contemporani. S’hi projecten, entre d’altres, actuacions històriques dels Germans Poltrona, el Circ Cric o Boni & Caroli, i de companyies actuals com Atempo Circ, Col·lectiu Violeta o Circ Pànic
  
Foto: Raffaele De Ritis, Paulina Schumann i Jordi Jané.
Exposició " Un segle de Circ: Paulina Andreu Rivel Schumann" a Barcelona.



Jordi Jané Romeu (Barcelona, 1947) és crític de circ. Imparteix l’assignatura Espectacle i dramatúrgies circenses a l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha comissariat les exposicions Circ contemporani català, l’art del risc (CCCB, 2006) i Un segle de circ: Paulina Andreu Rivel Schumann (Arts Santa Mònica i Circo Price, 2011). Entre d’altres títols ha publicat Charlie Rivel, assaig biogràfic i artístic (1996), Sebastià Gasch, el gust pel circ (1997), Les arts escèniques a Catalunya (2001), Li-Chang, el xinès de Badalona (2004) i 152 Volts de pista (2013). Va participar activament, a Cubelles, en el centenari de Charlie Rivel i en l’acte de lliurament del títol de filla adoptiva de la vila a Paulina Schumann.

Font: Grup d'Estudis Cubellencs "Amics del Castell".

Sabies que..?


Sabies que Charlie Rivel va guanyar el primer premi en un Concurs d’imitació de Charlot?

Charlie Rivel va ser el pallasso català més popular i universal. Va fer riure i plorar generacions d’amants del circ amb el seu udol cèlebre. La seva imatge: vestit vermell, sabates grosses, i els seus instruments: cadira i guitarra el van convertir en un mite.

Un dels seus números més aplaudits és el de Charlot als trapezis baixos (llavors Josep Andreu es feia dir ‘Charlot Rivels’).

Un dia es va celebrar un Concurs d’Imitació de Charlot, on Charlie Rivel acompanyat de la seva filla Paulina es va presentar i va guanyar. La gràcia de tot això, és que el mateix Chaplin es va presentar en secret, i va participar. I va quedar tercer.

Va ser en el moment dels premis quan Chaplin li va preguntar: “M’imiteu vós o sóc jo, qui us imita?”